Articol Capoeira Alto Astral România – Iunie 2011 – City News

Posted: Iunie 11, 2011 in Noutăţi – novidades

Festival de capoeira la Cluj

Este o lupta, dar este si dans. Este un sport, dar este si arta. Este capoeira, un stil de viata. Asta spun cei de la grupul de capoeira Alto Astral Romenia, cei care vor organiza la Cluj pentru prima oara un festival international de capoeira.

Capoeira a fost inventat de sclavii africani din Brazilia prin secolul XVI din nevoia de autoaparare. Sclavii importati din Africa de colonistii portughezi pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar erau adeseori pedepsiti drastic pentru orice greseala minora. Neavand arme si necunoscand terenul si in cazul in care evadau aveau sanse minore de supravietuire. In schimb capoeira, tehnici de lupta deghizate in dans, le-a crescut sansele de supravietuire. Sclavii evadati se grupau in asezari numite “quilombos”, in locuri izolate.

S-au pastrat mai multe insemnari in care se face referire la faptul ca soldatii portughezi au fost pusi in dificultate de locuitorii unor quilombos prin miscari si tehnica de lupta ciudate. Capoeira era modul in care se puteau apara cel mai bine fara arme. Dupa ce o buna perioada de timp capoeira era interzisa si practicarea ei era pedepsita cu inchisoarea, acum aceasta arta martiala inedita este raspandita in toata lumea. In ultimii ani a inceput sa prinda tot mai mult teren si in Romania, iar in aceasta vara va avea loc la Cluj un festival international.

“Capoeira este o arta martiala afro-braziliana, dezvoltata de negri africani dusi pe plantatiile de trestie de zahar in Brazilia de catre portughezi. Se poate spune ca este o lupta ascunsa in spatele unui dans, este o arta martiala, se bazeaza mai mult pe eschiva si pe contraatac. Statistic vorbind, dupa inot care misca toate grupele musculare capoeira este cea mai buna. Pe langa asta elevii invata sa cante la instrumente, se dezvolta ritmul muzical, elasticitatea, mobilitatea, invata limba portugheza, invata dansuri”, a precizat Adrian Ionut, fondatorul Grupului Capoeira Alto Astral Romania.

Grupul a fost infiintat in 2007, dupa ce Adi Jacare, dupa numele de practicant de capoeira, s-a intors din Portugalia, unde a invatat tainele capoeirei de la cei mai buni maestri.

“Eu in 2001 am plecat in Portugalia, mai precis in insula Madeira, unde prin intermediul unor prieteni am inceput sa practic capoeira. M-am intors in tara in 2007, am inceput cursurile la Satu Mare si cam peste o jumatate de an am venit si la Cluj si la Oradea”, a mai spus Adrian, care tine antrenamente la Cluj de doua ori pe saptamana. Exista o serie de miscari, cea de baza fiind “Ginga”, care practic inseamna balansare. Acest pas il face pe cel care il practica sa fie in permanenta miscare, nefiind o tinta usoara pentru adversar. Ajuta de asemenea la echilibru. Capoeira se practica de regula intr-un cerc, numit “roda” in care se canta la berimbau, pandeiro si atabaque (instrumente traditionale) dar si cu voce. Pe ritmurile muzicii cate doi executa miscari interesante, fara a avea contact unul cu celalalt. Este mai mult o etalare a abilitatilor si talentului nu este un sport violent.

La capoeira nu exista limita de varsta, oricine poate practica. “Se poate spune ca este un stil de viata fiindca oamenii batrani, de 60-70 de ani, maestri care practica capoeira, fac roata tiganului, danseaza, se distreaza. E un stil de viata”, a completat Adrian Ionut, iar cursantii sunt de acord cu el.

“Sper sa traiesc 100 de ani si pana la 100 de ani sa fac capoeira. Capoeira este mai mult decat un sport, poate fi chiar un mod de viata. Capoeira imbina practic tot ceea ce este frumos in lumea reala: in capoeira gasim muzica, gasim dans, gasim lupta, gasim acrobatie. Aceste lucruri sunt frumoase si spectaculoase si sunt intrunite in acest sport”, a spus si Augustin Giurgiu, care face capoeira de doi ani si jumatate, timp in care a participat la sase festivaluri. In acest an cea de-a patra editie a Festival de Capoeira Alto Astral Romania va avea loc la Cluj, dupa ce precedentele s-au desfasurat in Satu Mare.

“Evenimentul va avea loc pe data de 5, 6 si 7 August. In deschiderea evenimentului va avea loc o roda de capoeira incepand de la ora 19:00 langa Monumentul Eroilor .Sambata inainte de masa incepand cu ora 10:00 vor incepe antrenamentele care vor tine toata ziua, iar de la 17:00 va avea loc botezul si schimbul de cordoane, botezul semnificand obtinerea primului cordon de catre elevii incepatori. Seara de la ora 21:00 vom organiza o petrecere braziliana”, a precizat Adrian Ionut. La festival va participa si maestrul brazilian Marco-Antonio cel care a fondat Grupul Alto Astral.

Organizatorii estimeaza aproximativ 150 de participanti. “Am ales sa organizam anul acesta evenimentul la Cluj ca sa implicam si elevii de aici in organizare,sa vada si sa stie cum se faca acest lucru, adica sa aiba si ei parte la activitate.Vom avea elevi care vor fi botezati in acest an , iar restul care deja au cordoane vor sustine examene scrise din istoria Capoeirei, si examen oral din diferite instrumente specifice si bineinteles se va evalua si dezvoltarea lor propriu zisa”, a precizat Adrian Ionut.

Articol original – http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/festival-de-capoeira-la-cluj-122265/
Multumim Elza Almasi!

Reclame
Comentarii
  1. cameleao spune:

    super tare articolul 🙂 AXE !!!!

  2. cameleao spune:

    multumim mult Elza Almasi

  3. luventude spune:

    un articol frumos care speram sa atraga cat mai multe persoane la sala ! AXE !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s